Propolis is een tamelijk onbekend product, als u dit vergelijkt met bijvoorbeeld honing. Beide worden ze voor de volle honderd procent geproduceerd door de honingbij. In deze blog delen we 9 dingen die je moet weten over propolis.
Inhoud:
• Wat is propolis?• Hoe wordt het gemaakt?
• Hoe wordt het geoogst?
• Hoe lang wordt propolis al gebruikt? • Welke soort producten zijn er?
• Hoe gebruik je deze producten?
• Wanneer ben je allergisch?
• Waarom Propolis gebruiken
• Waar kun je Propolis kopen?
Wat is Propolis?
Propolis is een soort hars-achtige substantie geproduceerd door bijen. Net zoals gewoon hars is het vloeibaar rond kamertemperatuur en wordt het harder naarmate het kouder wordt. Het wordt vooral gebruikt om schade aan de korf te herstellen en de bijen woonplaats schoon te maken. Daarom dat sommige mensen Propolis ook bijen lijm noemen. Het woord zelf is Grieks voor ´de toegang tot (pro) de stad (polis), wat refereert naar de rol van de stof in de bescherming van de korf.
Hoe wordt het gemaakt?
Propolis wordt gemaakt door de honingbij.Dit doen ze door te beginnen met het verzamelen van hars van bomen en bloemknoppen. Hiernabrengen zedit terug naar hun kolonie, net zoals zij dat met honing doen. Daar wordt dit door de bijen zorgvuldig vermengd met enzymen, bijenpollen en bijenwas. Door dit proces met bijzondere samenstellingen ontstaat propolis. Hiernaast kan kan de samenstelling van propolis bij iedere oogst variëren. Dit komt simpelweg doordat het aanbod in de natuur door het jaar verschilt. Hierdoor is het voor de wetenschap onmogelijk te testen op zijn effecten voor de gezondheid van de mens.
Hoe wordt het geoogst?
Een van de manieren om het te oogsten, is door een speciale propolisplaat bovenop de raampjes in de bijenkast te plaatsen. Deze plaat heeft allemaal kleine gaatjes, waardoor de bijen dit sneller gedicht willen hebben. Door deze methode te gebruiken, kunnen imkers het eenvoudig verzamelen, omdat het gemakkelijk te schrapen is van de plaat wanneer het eenmaal is verzameld. Dit is een praktische methode om op een grotere schaal te oogsten. Een ander en een wat laagdrempeliger manier is om hiervoor te zoeken in de bijenkast. Het kan worden gevonden op verschillende plaatsen, zoals op de deksels, in de hoeken en op de frames. Het kan wat meer tijd en geduld vergen om op deze manier propolis te verzamelen, maar het kan een goede optie zijn voor imkers die minder nodig hebben. Voor in beide gevallen gebruiken imkers speciale hulpmiddelen, zoals een propolisschraper of -krabber, waarmee ze de propolis voorzichtig kunnen schrapen.
Hoe lang wordt het al gebruikt?
Egyptenaren gebruikten propolis als middel om dode lichaam te balsemen. Dat is niet gek, want een van de titels van de farao’s was “Bijenkoning”.
Grieken en Romeinen artsen en wetenschappers gebruikte propolis om haar geneeskrachtige eigenschappen. Zo gebruikt bijvoorbeeld Hippocrates (ook wel bekend als grondlegger van de moderne geneeskunde) om wonden en zweren te genezen.
Arabieren en Perzen gebruiken propolis als geneesmiddel tegen verschillende ziekten, maar ook als belangrijk reinigingsmiddel.
De Joden gebruiken het woord “tzori” in het hebreeuws voor Propolis. Het werd in het Oude Testament beschreven als een therepeutische balsem en een bestanddeel van speciale wierook.
Welke soort producten zijn er?
Er zijn verschillende producten beschikbaar die gemaakt zijn van propolis. Hieronder een aantal voorbeelden:
1. Propolis tinctuur: Dit is een mengeling van een hoge concentratie propolis en alcohol in een flesje. De 20% verwijst naar de concentratie propolis van het product.
2. Propolis druppels, zonder alcohol: In plaats van alcohol wordt hier water gebruikt om de propolis in op te lossen. Een ideale keus voor mensen die liever geen alcohol gebruiken.
3. Propolis Capsules: Propolis wordt fijngemalen tot een poeder en vervolgens geplaats in een vegatarische capsule. Zo doe je makkelijk en eenvoudigervaring op met het gebruik van propolis.
4. Propolis zalf 30%: De 30% concentratie van propolis, maakt het een vrij dikke zalf. Hierdoor heb je maar weinig nodig en gaat het daarmee lang mee.
Hoe gebruik je deze producten?
Er zijn verschillende producten op basis van propolis. Ieder product heeft daarom ook zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hebben hieronder een handig schemauitgewerkt om het voor u makkelijker te maken om propolis te gebruiken.
Middel | Dosering | Gebruiksinstructies |
Propolis tinctuur | 4-5 druppels per keer, maximaal 2x per dag. | In je favoriete drank, door de yoghurt, op een stuk brood of op een suikerklontje. |
Propolis druppels alcoholvrij | 4-5 druppels per keer, maximaal 2x per dag. | In je favoriete drank, door de yoghurt, op een stuk brood of op een suikerklontje. |
Propolis capsules | 3 capsules per dag, bij voorkeur voor de maaltijd. | Met een slok water inslikken. |
Propolis zalf 30% | Voldoende om de gewenste plek te bedekken. | Een dun laagje aanbrengen en goed laten intrekken. |
Let op: Overschrijd de aanbevolen dosering niet. Buiten bereik van kinderen houden. Als je een bekende allergie hebt voor bijenproducten, zoals honing of pollen, is het raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen voor het gebruik ervan. TIP: bezoek de website van thuisarts om uit te zoeken of je allergisch bent.
Wanneer ben je allergisch?
Het is mogelijk om allergisch te zijn aan propolis. Echter is het wel zeldzaam te noemen, doordat minder dan 1.4% allergische reactie's krijgt bij het contact met propolis. De symptomen hiervan zijn meestal niet zo erg. Je weet dat je allergisch bent als je na contact met propolis een jeukerig gevoel krijgt of licht brandend gevoel hebt, op de plaats waar je ermee in contact kwam. In ergere gevallen kun je uitslag, of een lichte zwelling van lippen en tong hebben. Dit is meestal relatief snel weer genezen.
Wil je zelf een allergietest doen? Volg dan de instructies hieronder:
- Breng een kleine hoeveelheid propolis aan op de binnenkant van je elleboog of pols.
- Laat het voor tenminste 1 uur intrekken.
- Controleer het gebied op eventuele tekenen van een allergische reactie, zoals roodheid, zwelling, jeuk, uitslag en zwelling.
Waarom propolis gebruiken?
Propolis is een tamelijk onbekend product, als u dit vergelijkt met bijvoorbeeld honing. Beide worden ze voor de volle honderd procent geproduceerd door de honingbij. Propolis vergt alleen net wat meer onderzoek bij het gebruik ervan. Zoals in bovenstaande alinea staat beschreven wordt propolis al duizenden jaren gebruikt door verschillende bevolkingen wereldwijd. Hiernaast wordt propolis al dagelijks gebruikt door honderden van onze klanten. Wij krijgen geregeld emails van klanten die hun dankbaar uitspreken over dit prachtig natuurproduct.
Waar kunt u propolis kopen?
Bij Honingdirect ben jeaan het juiste adres als jeop zoek bent naar propolis van hoge kwaliteit. De webshop is ontstaan doordat we zelf zo overtuigd zijn van bijenproducten en hiermee willen we het bereikbaar maken voor onze klanten. Om iedere klant goed te bedienen hebben we een ruim assortiment samengesteld, voor ieder wat wils.
Bestel je voor 23:59u? Danheb je jouw bestelling vaak al de volgende dag in huis.Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan staan wij uiteraard voor je klaar om jou te voorzien van professionele advies.
Wil je mij helpen met mijn passie voor het bijenhouden? Deel dit dan met vrienden, familie en kennissen!